Teslabilar med fyrhjulsdrift

Tesla Motors: Elbilar med fyrhjulsdrift

Det amerikanska bilföretaget Tesla Motors Inc. har slagit sig in på den svenska marknaden med starka och snabba fyrhjulsdrivna elbilar. Sedan företaget startade år 2003 har utvecklingen gått snabbt och idag kan man presentera flera modeller och typer som är riktigt intressanta ur flera aspekter. De elbilar som står för dörren nu är Model S och Model X. Dock måste genast påpekas att för Model S finns det både fyrhjulsdrift och utan, den skall vara märkt med ett D som står för Dual för att ha drift både fram och bak.

Tesla

Model S har varit i bruk ett tag och har mötts för det mesta av ros. Entusiasterna hörs mest och kritiken har främst kommit från en tysk testkörning som kanske inte var helt rätt utförd. För elbilar är räckvidden en viktig faktor oavsett fyrhjulsdrift eller inte och för Model S verkar den ligga på omkring 30 mil vid körning på motorväg mestadels i 120 kilometer i timmen. Prestandan är givetvis beroende av omständigheter som väder och vind samt vilka funktioner i bilen som förbrukar el förutom framdriften. Cirka 30 mil var dock resultatet som Tesla Club Sweden fick när de körde Model S på E20 vid en utomhustemperatur på cirka 20 grader med en AC inställd på samma temperatur. Dessutom var stereon påslagen, men inte funktionen som kallas “Range Mode” vilken motsvarar andra elbilars ekonomiinställning.

Snabb acceleration

Överlag får Teslas elbilar höga betyg i de flesta omdömen som presenteras av olika intressenter, “årets bil” är ett vanligt epitet. Vi Bilägare beräknar att Teslas bilar har en prestanda som är tre till fyra gånger bättre än andra elbilar och då menar man främst räckvidden. Det påpekas att med ekonomisk körning kan man köra upp till hela 50 mil med bilarna. Och med fart på under 100 kilometer per timme upplever förare och passagerare en nästan kuslig tystnad. Vill man däremot ha fart och inte räckvidd kan bilen accelereras från 0 till 100 på mindre än fyra sekunder. Tillverkaren menar till och med att Model S tar endast 2,8 sekunder på sig från 0 till 60 miles, det vill säga knappa 100 kilometer i timmen. Vidare framhålls den ganska enkla och rena tekniken med endast en rörlig del: Rotorn, eller i fallet med fyrhjulsdrift, de två motorerna. För Tesla Model S Dual är utrustad med en motor på framaxeln och en där bak. Detta ger en klar fördel jämfört med endast en drivpunkt där kraften måste utgå till fyra hjulenheter. Med två motorer blir drivkraften effektivare då vardera motorn driver varsina två hjul.

Motorerna i elbilar har en enorm skillnad mot bensin- eller dieseldrivna fordon. Med endast två rörliga motordelar jämfört med en bensinmotor som har hundratals, är jämförelsen slående. Fyrhjulsdriften har en digital funktion som ger ett oberoende vridmoment mellan fram och bakhjulens styrning.

Som nämnts har Tesla Model S en del variationer. S 70D och S 85 har fyrhjulsdrift med två motorer som tillval medan Model S Performance har detta som standard. Batteripaketen är 70, 85 eller 90 kilowattimmar. Dock kommer nu Tesla med ytterligare en modell till det kommande året. Den nyare Model X är en intressant elbil ur flera aspekter inte minst utrymmet med sex eller sju säten, plus bagagedelen.

Tesla når stor framgång i Norge

Tesla Motors är belägna i Palo Alto i det soliga Kalifornien. Med endast 12 år på nacken har företaget fått mycket uppmärksamhet för sina elbilar. Dess höga prestanda bidrar stort till dessa omdömen där bilarna jämförs med andra elbilar. Att som Tesla gjort, kombinera snygga och tilltalande bilar med en räckvidd som slår konkurrenterna med hästlängder är nyckeln till framgångarna. I Sverige har Teslas Model S fått en egen organisation där medlemmarna uttalar sig om bilarna i mestadels positiva ordalag. I Sverige finns ett hundratal bilar på gatorna, men åker man till Norge är antalet betydligt större.

Företagets första bil som tillkom under 2011, en Tesla Rodster byggde på Lotus bil Else väckte stor beundran världen över. Året därefter var det dags för den helt egna Model S som har beskrivits ovan. Nu stundar Model X där produktionen startade under hösten 2015. Redan nu finns planer på Model 3 som beräknas komma under 2017. Den kommer att vara något mindre än Model S vilket sammantaget med lägre batteripriser skall kunna pressa priset till beräknade 35 000 dollar.