Miljöbilar med fyrhjulsdrift

30827_side by side photoBegreppet miljöbilar har varierat lite under de senaste åren. Från början var det en fast gräns för mängd CO2 per km men numera har man, för att följa EU-direktiven, en beräkningsmodell som i stort innebär att för en bil med bensin- eller dieselmotor är den högsta tillåtna CO2-utsläppet (gr/km) = 95 + 0,0457 * (Bilens tjänstevikt – 1372).

När tillverkaren certifierar bilen körs den med en standardiserad “driftsprofil” som skall motsvara blandad körning.

För bilar med etanoldrift gäller en annan beräkningsmodell,

Högsta tillåtna CO2-utsläpp (gr/km) = 150 + 0,0457 * (Bilens tjänstevikt – 1372)

Den här beräkningsmodellen gäller även vid gasdrift. Om bilen klarar utskriftskraven får man bland annat skattefrihet i fem år. För bilar med eldrift gäller gränsen 37 kWh per 100 km.

Inom många kommunala förvaltningar har man dock “egna” definitioner på vad som anses vara miljöbilar och därmed “tillåtna för inköp till kommunen”.

Alla stora tillverkare strävar förstås efter att få sina bilar klassade som miljöbilar, men det är lite svårare att få en bil med 4WD (fyrhjulsdrift) godkänd. Ett skäl är att en 4WD är lite tyngre och därmed kräver mer energi. Systemet med flera differentialer medför också att det behövs mer energi, vilket bidrar till mer utsläpp.

Antalet miljöklassade bilar med 4WD är inte speciellt högt och alldeles särskilt inte om man vill ha en bil med traditionell motor.

En av de nyaste i den gruppen är Volkswagen Polo, som har fått en 4WD godkänd. I Volkswagens vokabulär använder man begreppet 4Motion, som egentligen bara betyder att det är fyrhjulsdrift, men som inte anger ett explicit system. Volkswagen använder sig vanligen av systemen Haldex eller Torsen.

vw-4motion-1210x807En annan godkänd bil är en version av Saab BioPower, en etanolbil som inte tillverkas längre. Saab kallade sina modeller XWD, vilket lär betyda Cross Wheel Drive, men det är ett Haldex-system av “traditionellt utförande”.

Audi har en modell, A4 2,0 FSI Quattro Etanol som är godkänd. Quattro är Audis namn på sin fyrhjulsdrift, som de använt sig av sedan tidigt 80-tal. Systemet är i grunden ett Torsen-system, men anpassat av Audi.

En något mera udda bil är Renault Kangoo 4wd med gaskonvertering utförd av Stadspartner i Linköping. Självklart kräver den tillgång till gasbränsle,och det är i ögonblicket tveksamt om man kan få tag i en sådan konverterad bil.

Mitsubishi Outlander med etanoldrift är ytterligare ett exempel på miljögodkända bilar med 4WD. I Mitsubishis fall kan man växla mellan framhjulsdrift, automatisk fyrhjulsdrift eller låst fyrhjulsdrift.

Det senaste tillskottet till miljöbilar med 4WD är Peugeot 3008, som är en helt nyutvecklad hybridbil. Den har en konventionell motor till framhjulen och en elmotor som driver bakhjulen. Man kan då ställa om driften mellan:

  • Ren eldrift på bakhjulen
  • Automatiskt val av drivning fram eller bak
  • 4WD, det vill säga båda systemen inkopplade