Personbilar med fyrhjulsdrift blir alltmer vanligt
Man kan tro att alla fyra hjulen alltid driver bilen om den är fyrhjulsdriven, men så är inte fallet. De två andra hjulen kopplas först på när bilen känner av att den behöver extra hjälp. Jaguar kallar denna speciella teknik AdSR, Adaptive Surface Response, som skall sköta om att All Wheel Drive-systemet (AWD) fungerar optimalt. AWD är den internationella beteckningen på fyrhjulsdrift eller allhjulsdrift. Tekniken som används för denna funktion är vanligtvis kallad för slirkoppling. Hos en del personbilar kan man koppla in eller ur denna fyrhjulsdrift. Om driften skulle vara inkopplad hela tiden och dra alla fyra hjulen samtidigt skulle detta leda till kraftigt slitage och omåttligt stor bränsleförbrukning. Bilen känner av när fyrhjulsdrift behövs. Hos Jaguar är det bakhjulen som har huvudansvaret för framdriften.
Jaguar har infört fyrhjulsdrift i alltfler av sina modeller. De senaste är XF och F-Pace och XJ 3,0 S/C, som har AWD. Även Jaguar XE som kommer nästa år kommer vara utrustad med AWD. Det är övervakningssystemet för drivlinan tillsammans med stabiliseringskontrollsystemet som gör väghållningen säkrare i kombination med chassits konstruktion. De beprövade systemen har ursprungligen utvecklats hos Tata Motors Land Rovers. De har varit världsledande inom denna genre och nu överför de sin teknologi till personbilar av sedanmodell till sitt dotterbolag Jaguar. Dess flexibilitet uppnås med en funktion där alla sorters vägunderlag analyseras och styrs med “All Surface Progress Control”. Konfigurerbar kontroll fanns först i F-type men erbjuds nu även för XE. Föraren kan med denna “Configurable Dynamics” göra egna inställningar för att passa speciella förhållanden och omständigheter. Det gäller den respons som erhålls med gaspedalen, upp- och nerväxling samt dämpningssystemet.
Funktionen hos allhjulsdrift
För att fyrhjulsdrift skall kunna fungera tillfredsställande behövs i grunden en viskokoppling, viskodifferential eller slirkoppling som det även kallas. Denna koppling ansvarar för att kraften fördelas mellan drivhjulen. Den styr vilken kraft som skall fördelas mellan drivaxlarna. Då det vanligen är bakaxeln som i huvudsak driver fordonet är det sammankopplingen med framaxeln som är det väsentliga. Denna viskokoppling liknar i mycket en diffbroms med lameller. Man använder en typ av silikonolja som med sin beskaffenhet medför att den anpassar förmågan att flyta och rinna som kallas viskositet. När skillnad i varvtal uppstår flödar oljan och blir varm. Då höjs viskositeten och oljan blir långsammare eller trögare på så sätt att lamellerna bromsas upp.
Historik över stock och sten
Land Rover är en av de ledande bilmärken när det gäller fyrhjulsdrift och den skapades straxt efter andra världskriget och var Storbritanniens gensvar på den amerikanska jeepen. Dåtidens fordon var rejäla, stryktåliga och robusta och givetvis redan då försedda med fyrhjulsdrift men har vidareutvecklats sedan 1948. Numer kallas ursprungsmodellen för “Defender”. Detta terrängfordon används bland annat av den brittiska militären. Men då företaget var en del av British Leyland på 1970-talet, skapade man en flottare modell som fick namnet Range Rover och är en förebild för dagens SUV. Dagens fyrhjulsdrivna jaguarmodeller har alltså sitt ursprung i de äldre Range Rover-modellerna. Även om tekniken idag är förfinad har den ändå sitt ursprung från en efterkrigsbil. Men historiskt är Jaguar själva långt ifrån vare sig terrängfordon eller personbilar. Dess historia börjar 1922 som Swallow Sidecar Company och som framgår av namnet var man inriktade på att framställa sidovagnar för motorcyklar. Personbilar slog man sig på några år senare och skapade Austin Seven. I början av trettiotalet lanserades bilmodellen SS som gjorde succé för både SS I och SS II. Först 1935 började märket Jaguar användas för dåtidens sportiga modeller. Under andra världskriget bytte företaget namn till Jaguar Cars då bokstavskombinationen SS inte längre blev användbart på grund av den ökända nazistiska grupp med samma initialer. År 1948 var det dags för den första stora framgången med Jaguar XK 120. Det var i dessa tider som bilmärket började utvecklas stort fram till dagens fyrhjulsdrivna modeller.
Jaguars modeller med fyrhjulsdrift
XE- modellen AWD kommer att lanseras i Sverige med början 2016. Förutom det specialiserade AWD-systemet blir den utrustad med en hel del finesser som assistanssystem med “Lane Keep Assist “och “Driver Condition Monitor”. Den senare är en funktion för att upptäcka trötta förare och varna för detta. Även helt nya F-PACE kommer med en hel del finesser och AWD. Båda dessa tillverkas på Jaguar Land Rovers anläggning i Solihull nära Birmingham i England.